Sernik bez kruchego spodu

sernik

proporcje BTW ok. 1:2,6:1,2
ilość BTW ok. 12,5:32,9:14,9

Czasem robię sernik bez spodu. [przepis oparty o przepis z Książki Kucharskiej Jana Kwaśniewskiego] zamiast węglowodanów ze spodu z oryginalnego przepisu daję morele suszone.

1. Ucieramy:
125g masła
50g cukru
2. Następnie naprzemiennie dodajemy:
120g żółtek [ok6-7szt.]
250g białego sera
3. Dodajemy
10g mąki ziemniaczanej
10g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
50g płatków migdałowych
25g rodzynek
25g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
25g pokrojonych suszonych moreli
trochę aromatu rumowego, migdałowego lub waniliowego.
4.Delikatnie mieszamy z
125g ubitych białek

 

Piekę 30- 35 min w rozgrzanym do 200 st. piekarniku, po 5 min zmniejszam nagrzanie do 150st., [zdjęcie 1] lub rozgrzewam do 175 st., wkładam ciasto i od razu po włożeniu ciasta ustawiam temperaturę 150 st. – piekę 30 – 35min. [zdjęcie 2] – wyszło z zakalcem – czyli „sztywnym budyniem”.

– Obie wersje smaczne – wersja pierwsza potrafi być sucha – wtedy polecam położyć na wierzchu masło.
– Obie wersje dla zwiększenia ilości tłuszczu można polać jeszcze na gorąco – roztopionym masłem z dodatkiem kakao.

 

oryginalna wersja wpisu z 19 III 2014

2 komentarze do “Sernik bez kruchego spodu”

Skomentuj Teresa Stachurska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.