Proporcje samej wątróbki:
BTW: 1:3.9:0.2
BTW w 100g: 11.5g : 45,2g : 1.8g
Porcja dla dwóch osób:
25g nasion sezamu
200g wątróbki kurzej
125g smalcu
30g masła
10g czosnek
Podsmażamy wątróbkę „na sucho” około 5min, kroimy ją i dalej smażymy, już na smalcu dodając czosnek. Po kolejnych 2 min. dodajemy sezam (na końcu aby nie strzelał [!!!]) i jeszcze smażymy ok 2-3 min na mniejszym ogniu.
BTW: 1:3.9:0.2
BTW w 100g: 11.5g : 45,2g : 1.8g
Przykładowy zestaw obiadowy:
Wersja z ziemniakami i kiszonym ogórkiem:
(też dla dwóch osób)
390g wątróbki czosnkowo-sezamowej
200g zrumienionych ziemniaków (zrumienionych na maśle z przepisu o wątróbce)
100g kiszonych ogórków
20g cebuli
BTW 1 : 3.5 : 1
BTW w 100g: 7g : 24.9g : 7.2g