BTW wyliczone dla surowej potrawy: 1 : 3.3 : 0.87
W 100g: 7g białka, 23g tłuszczu, 6g węglowodanów
Wychodzi z tego ok 8 – 10 porcji.
250g smalcu [jedna duża kostka]
800g ziemniaków – ugotowanych i pokrojonych w plasterki
300g boczku pokrojonego w kostkę lub mielonego mięsa( tłustej karkówki) obsmażonego
100g cebuli pokrojonej w kostkę
300g zielonej papryki pokrojonej w kostkę
Polać wymieszanymi:
600g żółtek [z ok 30 jajek]
200g śmietany 30%
140g koncentratu pomidorowego 30%
szczypta startej gałki muszkatołowej
łyżeczka startych nasion kolendry
pieprz sól
1- 2 łyżeczki czerwonej ostrej przyprawy :) [harissa lub sos sambal lub pasta curry]
Posypać startym serem:
100g żółty ser [ok 30% tłuszczu]
Piekę w naczyniu żaroodpornym 1 – 1,5 h w temperaturze 200oC