Jajko na salami

w 100g: BTW: 15g    39g    1g
proporcje: 1,0  :  2,6  :  0,1

80g – ok4 żółtka10g – ok2 plasterki salami
10g smalec
3g nasion sezamu
4g papryki zielonej

Na patelni rozsmarowuję smalec i kładę plastry salami.
Na salami kładę żółtka. Smażę na wolnym ogniu pod przykryciem. [dzięki temu żółtkom pozostaje ładny żółty kolor]

Aby potrawę dotłuścić i dodać trochę węglowodanów można zrobić sos śmietanowy z ziołami oraz usmażyć frytki.

70g frytek
30g śmietany 30%
przyprawy: kurkuma, kumin, sól pieprz

wtedy cała potrawa będzie miała:
w 100g BTW: 18g  58g  16g
proporcje: 1  :  3,3  :  0,9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.