Sałatka z łososia

sałatka z łososia

w 100g surowej potrawy (BTW): 9,18 : 28,23 : 5,29
proporcje (BTW): 1 : 3,1 : 0,6
ok: 4 porcje

Składniki:
200g żółtek [ ok 10 szt.] – ugotowanych na twardo
100g łososia wędzonego – w kawałkach
100g masła (82% tłuszczu)
100g ogórka kiszonego w plasterkach
140g kukurydza z puszki
70g groszek konserwowy
50g ż. ser [tłusty] – starty
do 10g czosnku – zmiażdżonego (1 -2 małe ząbki)
60g majonezu tłustego – (ok duże 2 łyżki)
60g śmietany 30% (kwaśnej ok 2 łyżki)
1 łyżka octu winnego
koperek do posypania
Przyprawy do smaku:
sól, pieprz, kminek zmielony, kurkuma, ocet winny, koperek

Opis:
Żółtka z jajek ugotowanych na twardo kroimy w kostkę, mieszamy w misce z łososiem wędzonym pokrojonym na drobne kawałki, ogórkiem pokrojonym w plasterki, kukurydzą i groszkiem i masłem pokrojonym w kosteczkę.

Sos:
śmietanę, majonez, łyżkę octu winnego przyprawiamy solą i pieprzem, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą zmielonego kminku i zmiażdżonego czosnku. Mieszamy.

Łączymy składniki sałatki z sosem. Po wymieszaniu posypujemy serem startym na drobnej tarce i koperkiem.

Smacznego
(białek jajka nie używamy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *