Proporcje:
BTW 1 / 13,1 / 10,8
w 100g BTW: 1,5 g : 19,9 g : 16,4 g
– wszystko zależy które ziemniaki weźmiemy generalnie węglowodany w ziemniakach wahają się pomiędzy 15 g – 20 g / 100 g.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myję, dzielę na pół a następnie nadkrawam wzdłuż (w kierunku przeciętej płaszczyzny) w cienkie plasterki, tak by nie przekroić na wskroś.
Czosnek miażdżę w prasce i po odrobinie wkładam pomiędzy plasterki ziemniaka.
Smalec rozcieram na powierzchni ziemniaka, tak by znalazł się pomiędzy plasterkami.
Do brytfanki kładę ziemniaki natarte smalcem. Wszystko posypuję ziarnami czerwonego pieprzu.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 245 st. C. Gdy smalec zacznie się topić zmniejszam temperaturę do 150 st. C i piekę do jednej godziny.
Na 1 osobę biorę 100g ziemniaków.
SKŁADNIKI:
200g ziemniaków nakrojonych w paseczki
50g smalcu (pod ziemniaki)10g czosnku (ok 4 małe ząbki / 2 duże)
czerwony pieprz [w całości]
Tak przygotowane ziemniaki są świetne do obiadu, lub jako dodatek do śniadania.
Smakują mi bardziej niż robione na maśle.
Smacznego!