Jajka w sosie indyjskim

Proporcje: BTW: 1,0  :  4,6  :  1,0
Ilość w 100g: B27,39 / T127,11 /  W27,99

Ostatnio zaczęły mi się już nudzić zwykłe żółtka sadzone z frytkami.
Stąd nowe przyprawy do standardowego śniadaniowego zestawu.

SKŁADNIKI na 2 porcje:
200g frytek
50g smalcu
120g żółtka [z ok. 6 dużych jaj]
5g czosnku [ok 1 dużego ząbka]
15g świeżego startego imbiru [lub 2 łyżeczki imbiru w proszku – jednak lepszy świeży]
5-10 ml oliwy z oliwek [tylko tyle by połączyć składniki w moździerzu]
50g posiekanej cebuli [ok 1/2 niedużej główki]
20g świeżej ostrej papryki
100g zielonej papryki
odrobina soli do smaku
——————————-

PRZYGOTOWANIE:

1. Mrożone frytki wrzucam na patelnię z roztopionym smalcem [50g] na „4 – 5” grzeję przez ok 20 min.
2. Rozcieram imbir z czosnkiem z dodatkiem oliwy z oliwek [ok. 1 łyżeczka].
3.Na drugiej patelence rozgrzewam smalec i dodaję roztarty w moździeżu ząbek czosnku wraz z imbirem , dodaję ok 20 g posiekanej cebuli, pociętą ostrą paprykę.
Po wymieszaniu kładę na sos żółtka i na małym ogniu je ścinam.
4. Zieloną paprykę kroję w paski i układam na talerzu. Po usmażeniu dodaję frytki oraz żółtka sadzone na indyjskim sosie.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.