Papryka nadziewana serem mascarpone owijana boczkiem

W 100g surowej potrawy: BTW: 7,99g    32,94g    2,34g   327kcal
proporcje BTW: 1 : 4.1 : 0.3
waga całej potrawy: 620g
wychodzą ok 2-3 porcje.
Węglowodany można uzupełnić np. 100g  frytek

75g masła [ 50 g do masy – 25g do wysmarowania formy]
25g oliwek bez pestek – ok 5 szt.
150g długich papryk [ ok 180 ważą razem z gniazdem i czapeczkami]150g  boczku w plastrach [12 plastrów]
80g żółtek
125g serka mascarpone
10g oliwy z oliwek [1 łyżka]
5g =1 ząbek czosnku

Przyprawy:
sól, pieprz,
słodka papryka,
zioła prowansalskie,
zmielona kolendra i kminek

MASA:
ser mascarpone, żółtka, pokrojone oliwki, 50 g posiekanego masła, oliwę z oliwek, posiekany czosnek mieszamy razem z przyprawami.

Odkrajamy czapeczki paprykom i rozkrajamy warzywo wzdłuż jednego boku aby usunąć gniazdo i białe części.

Nadziewamy papryki masą i owijamy każdą 4 plastrami boczku. górę papryki zamykamy czapeczką.

Nadziane warzywa kładziemy na pozostałym maśle w ognioodpornym naczyniu. Jeżeli zostanie nam masa, polewamy nią położone papryki i posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w 200 st.C

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *