Ziemniaki pieczone z czosnkiem na maśle

Gdy mi mignął gdzieś w 'necie’ podobnie przygotowany ziemniak nie mogłam się oprzeć!
Proporcje:
BTW 1 / 8,1 / 8
w 100g BTW: 1,5g : 12,3g : 12g
– wszystko zależy które ziemniaki weźmiemy generalnie węglowodany w ziemniakach wahają się pomiędzy 15 g – 20 g / 100 g.

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myję i nadkrawam w poprzek w cienkie plasterki, tak by nie przekroić na wskroś.
Czosnek kroję w cienkie talarki. Każdy jeden talarek wkładam pomiędzy plasterki ziemniaka.
Masło rozcieram na powierzchni ziemniaka, tak by weszło pomiędzy plasterki.
Do brytfanki kładę smalec, ziemniaki, pokrojone grubo pomidory i cebulę. Wszystko posypuję przyprawami.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 245 st. C. Gdy masło zacznie się topić zmniejszam temperaturę do 150 st. C i piekę do jednej godziny.

Na 1 osobę biorę 100g ziemniaków.
SKŁADNIKI:
200g ziemniaków nakrojonych w paseczki
50g masła
10g smalcu (pod ziemniaki)10g czosnku (ok 4 małe ząbki / 2 duże)
rozmaryn
100g pomidorów
20 g ostrej papryki
30g cebuli [ pół niewielkiej cebuli]

Tak przygotowane ziemniaki są świetne do obiadu, lub jako dodatek do śniadania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.