O sosach i katchupach ze sklepu można zapomnieć :).
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
– ok 2 litrów sosu pomidorowy z „domowych” pomidorów [przetarte pomidory z odparowaną dużą ilością wody ale jeszcze płynne]
– dwie ostre papryki
– jedna większa cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– przyprawy do smaku – pieprz, sól [jeżeli sos pomidorowy nie jest solony]
I wersja zawiera dodatkowo: bazylię i miętę
II wersja zawiera dodatkowo: 2 szczypty kuminu, szczyptę startych ziaren kolendry
WYKONANIE:
1. Do szerokiego [ aby szybciej odparowywała woda] rondelka wlewam zawartość 2 słoików z sosem pomidorowym. Gotuję na wolnym ogniu – zmniejszając ogień gdy sos się zaczyna zagęszczać.
2. Gdy odparuje prawie połowa sosu [sos przestaje się przelewać i zaczyna bulgotać] – w zależności od ilości wody w sosie pomidorowym może to być po ok godzinie czasu – dodaję pokrojoną ostrą paprykę, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
3. Po dodaniu składników mieszam już prawie ostry sos i jeszcze przez ok 30 min gotuję go na wolnym ogniu – ponieważ jest już gęsty należy go co jakiś czas mieszać – by wyrównać w nim temperaturę – i by jeszcze szybciej odparowywała się woda. [przy okazji zapobiegniemy przypaleniu sosu]
Proporcji nie liczę gdyż nie znam proporcji głównego składnika czyli otrzymywanego sosu.
Jeżeli zrobię całość od podstaw przeliczę i podam proporcję.
Proporcje BTW przecieru pomidorowego w zależności od gęstości :
składniki | B /100g |
T /100g |
W /100g |
Koncentrat pomidorowy 12% | 1,5 | 0,8 | 8,8 |
Koncentrat pomidorowy 20% | 2,5 | 1,4 | 15 |
Koncentrat pomidorowy 30% | 5,6 | 1,5 | 17 |
Koncentrat pomidorowy 40% | 5,1 | 2,8 | 29 |