Proporcje czekoladowych paluszków:
B/T/W: 1,0 / 5,8 / 1,3
w 100g: 35,94g / 206,84g / 47,10g
Ciasto obtoczone w czekoladzie i wiórkach ma dużo węglowodanów, dlatego taki deser planujemy wtedy, gdy pozostałe nasze posiłki w ciągu dnia mają zbyt małą ilość węglowodanów.
Przepis na ciasto jest wariacją przepisu sernika bez kruchego spodu.
Sernik wykonujemy według przepisu sernika bez kruchego spodu.
Zanim upieczemy sernik, dla poprawienia proporcji po wylaniu ciasta na blasze smarujemy jego wierzch 4 roztrzepanymi żółtkami (4 x 20g)
Masa czekoladowa [ na 1/3 ilości ciasta]:
100g gorzkiej czekolady [ ilość węglowodanów do ok 20g/100g] rozpuszczamy na patelni na 100g masła. [rozgrzewamy patelnię kładziemy masło i czekoladę i wyłączamy źródło ciepła. Mieszamy aż składniki połączą się.
Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
Kroimy 1/3 z ostudzonego ciasta na prostokąty.
Trzymając za krótsze boki obtaczamy w czekoladzie, a następnie w wiórkach i tak przygotowane prostokąciki kładziemy na talerz by dać czekoladzie stężeć.