BTW w 100g: 6.4g / 19.9g / 4.7g
proporcje: 1 : 3.1 : 0.7
cztery porcje
600g frytek (po usmażeniu będzie ich ok 440 g)
120g smalcu
400g kurze wątróbki
8g czosnku (ok 2 ząbki)
100g papryki czerwonej (ok 1/3 – 1/2 strączka)
50g zielonej ostrej papryki
50g cebuli
265g kiszonej kapusty
na sos:
120g śmietany 30%
60g majonezu
50g tłustego żółtego sera
przyprawy:
do wątróbki: po pół łyżeczki kurkumy i czerwonej ostrej papryki
do sałatki: sól, pieprz, mielona kolendra, mielone ziele angielskie, mielony kumin
Wątróbkę obraną z żyłek, pokrojoną na ok 1 cm kawałki smażę na 100g smalcu.
Posypuję ją przyprawami: papryką i kurkumą. Oraz dodaję pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażę ok 10 min.
Frytki smażę na pozostałym smalcu (20g).
Kiszoną kapustę mieszam z pokrojoną cebulą i zieloną ostrą papryką. Dodaję przyprawy „do sałatki” po szczypcie każdej.
Sos do położenia na wątróbkę:
Smalec który zostaje ze smażenia wątróbki zlewam do kubeczka i następnie mieszam go ze śmietaną i majonezem. Dzięki kurkumie i ostrej papryce ma ładny żółty kolor.
Po nałożeniu na talerz solimy frytki i wątróbkę do smaku.
Starty żółtym serem posypujemy frytki i wątróbkę.
Smacznego.